Logo Odd Fellows Apeldoorn
 

Naastenliefde

Wij Odd Fellows vormen een broederschap met als doel, meer harmonie te brengen onder de mensen. Wij laten ons daarbij leiden door idealen, (zoals onder andere het tonen van vriendschap, verspreiden van naastenliefde, zoeken naar waarheid. Maar ook verdraagzaamheid en liefdadigheid.)

Die broederschap is gebaseerd op de gedachte dat alle mensen, ongeacht stand, ras religie, geaardheid of kleur, broeders en zusters zijn. Het sleutelwoord daarbij is verdraagzaamheid. Wij zien het als onze taak om deze gedachte vorm en inhoud te geven in de manier waarop wij met elkaar en onze medemensen omgaan...

Deze tekst is in onze bezinningsruimte vaak te horen. Hier trachten we naar te leven. Omdat we er in geloven. Zo ook ik.

Hoe wij dat toepassen in ons dagelijks leven is per persoon natuurlijk verschillend. Omdat onze levens allemaal anders zijn en onze mogelijkheden ook.

Wij vragen elkaar hierbij ook om hulp en helpen elkaar hiermee ook graag waar we kunnen. Daarvan wil ik u hier een voorbeeld geven

Ik vertel hier kort het verhaal van mij en Enis (naam is aangepast ivm privacy). Enis is een jongeman uit Syrië die in 2015 in de Apeldoornse noodopvang terecht kwam nadat hij was gevlucht voor het oorlogsgeweld in zijn thuisland.

Ik en mijn gezin, vrouw en 2 kleine kinderen, besloten mee te doen aan een actie om enkele van deze mannen thuis uit te nodigen en een avondmaaltijd en verhalen te delen. Zo kwam Enis voor het eerst in ons huis en ons leven. Hij kwam op ons over als een zeer vriendelijke, intelligente en positieve jongeman. Wel was snel duidelijk dat hij veel heeft meegemaakt en geleden. Maar ondanks dat toch erg gemotiveerd was om iets van zijn leven te maken. Hij had een enorme ‘drive‘ om te leren.

In de afgelopen jaren hebben wij hem ondersteund om een eigen leven op te bouwen in Apeldoorn. Dit is hem met de nodige ups en downs uiteindelijk goed gelukt.

Nu heeft hij een fijne woning om in te wonen, een Nederlands paspoort, een opleiding gevolgd en is hij vorig jaar voor zichzelf begonnen als zzp-er. Zijn leven had hij goed op de rit...

Er miste slechts nog 1 ding. En dat was een volgens hem een lieve vrouw aan zijn zijde.

Tot hij via internet contact kreeg met een mooie lieve jonge dame van Syrische afkomst maar op dat moment woonachtig in Istanbul Turkije. In een tijdsbestek van maanden werd dit contact steeds intensiever en ook reisde hij enkele keren af naar Turkije om haar te ontmoeten. Uiteindelijk leerde hij ook haar familie kennen en werden er plannen gemaakt voor een huwelijk volgens culturele tradities. Hij reisde nogmaals naar Turkije voor de inzegening van hun verloving. Nu niet meer in Istanbul maar verder naar het zuid-oosten van Turkije waar haar ouders met kinderen en het gezin van haar broer naartoe waren verhuisd omdat het leven in Istanbul onbetaalbaar werd voor hen. Zo waren ze ook weer dicht bij de grens met Syrië, wat ook hun thuisland is (geweest).

Enis heeft alles op alles gezet om zijn geliefde verloofde naar Nederland te kunnen krijgen. Dit had veel voeten in aarde en omdat hij niet alle communicatie met de overheid en de IND meteen begreep hebben we hem daar veel bij ondersteund. Uiteindelijk was de aanvraag de deur uit en was het wachten geblazen... een erg onzekere tijd voor Enis en zijn verloofde....

Tot eind vorig jaar eindelijk het verlossende bericht kwam dat de aanvraag is goed gekeurd.. Veel opluchting en euforie natuurlijk bij hem en ook bij ons. Nu konden er plannen gemaakt worden. Er werd een datum geprikt om naar Turkije af te reizen en een traditioneel feest van 3 dagen te houden en daarna zou zijn verloofde met hem op het vliegtuig stappen om naar haar nieuwe thuisland te komen. De afspraak om tijde IND haar verblijfsvergunning op te halen is dan ook al gemaakt...

Enis koopt een vliegticket naar Kayseri in Turkije voor 8 februari 2023. 9, 10 en 11 februari is het 3 daagse verlovingsfeest gepland en op 13 februari de terugvlucht zodat ze voor Valentijnsdag terug zijn samen in Nederland....

 

 Maar dan, komt 2 dagen voor zijn vertrek het verschrikkelijke nieuws dat het gebied waar zijn verloofde met haar familie woont is getroffen door een zeer heftige aardbeving.... De wereld staat op dat moment even stil voor Enis.

Het telefonische contact met Turkije is moeizaam en internet ligt er daar helemaal uit... het duurt dus even voordat er contact is gelegd en dat waren verschrikkelijke momenten van onzekerheid... Maar gelukkig komt dan tocht het verlossende bericht van zijn verloofde dat ze oké is en haar hele familie de ramp ook heeft overleefd. Hun gebouw staat nog. Ze kunnen alleen hun appartement niet in omdat de autoriteiten dit niet toestaan ivm instortingsgevaar. Ze slapen noodgedwongen in een schoolgebouw. Ze zijn dan alles kwijt. Na 3 dagen mag er 1 persoon het appartement even in om belangrijke zaken er uit te halen. Erg gevaarlijk aangezien er nog veel naschokken zijn. Gelukkig kan ze haar paspoort en haar belangrijkste bagage krijgen.

Dagen lang zijn zij en haar familie aan het overleven. Doordat er financieel middelen vanuit Enis worden gestuurd kunnen ze weg uit het rampgebied. Ze vertrekken na een aantal dagen richting de stad Kayseri. Daar kunnen ze tijdelijk bij een neef van haar verblijven. Daar zitten ze dan met 12 personen van 4 gezinnen in een klein appartement.

Snel moeten ze opzoek naar andere woonruimte. Hiervoor zijn echter geen financiële middelen, Enis voelt zich hier enorm verantwoordelijk voor.

Omdat de deadline vanuit de Nederlandse verblijfsvergunning nadert besluit Enis om snel naar Turkije af te reizen om zijn verloofde op te halen. Dit gebeurd op Valentijnsdag 14 februari dus alsnog.. 3 dagen later waren ze samen in Nederland en kan hun nieuwe leven beginnen.

Zo niet van haar familie... om voor hen een goede woonplek te kunnen huren heb ik tijdens een bijeenkomst van de Odd Fellows een inzameling gestart. Al snel is er voldoende geld bij elkaar gebracht om voor haar familie voor 2 maanden de huur op te kunnen brengen zodra ze een woning hebben gevonden. Hierdoor gaat het zoeken veel makkelijker en zullen ze sneller geholpen zijn...

 

Zo hebben we als Odd Fellows Apeldoorn geprobeerd om een gezin direct te kunnen helpen om hun leven weer een beetje te kunnen opbouwen.

En daar doen we het allemaal voor.

 

Dennis Godschalk

Neem contact op

Neem contact met ons op via e-mail

Andere contactopties