Logo Odd Fellows Apeldoorn
 

Verbinding

Heb je wel eens dagen in afzondering doorgebracht en dat je helemaal  “bij jezelf’” komt?    Nee, geen gezellige mensen om je heen waar je zo’n behoefte aan hebt.  Koffie met gesprek, wijntje drinken met nog meer gesprek….allemaal bezigheden waar een mens naar kan verlangen.   

Dit is er dan niet want je bent “in retraite”…je bent dan een kloosterling en je doet mee met het programma van iedere dag zoals het in een klooster gaat.  Je ervaart deze beleving en de rust die tot je komt….want rust komt er…. innerlijke rust.

Na dagen van afzondering kun je een intense behoefte hebben aan VERBINDING…. Verbinding in vriendschap…vooral met mensen waar je affiniteit mee hebt, waar je je gedachten en bezieling mee kunt delen.

Je loopt dan in zo’n kloostertuin waar het stil is…en buiten is het zo mooi met die waanzinnig mooie herfstkleuren. Je hoeft niet braaf te zijn om zo’n gebeuren mee te maken. Het kan ook een behoefte zijn om zelf een poosje “stil te zijn”.

VERBINDING …daar draait ons “zijn” om. Het is fantastisch om goede vrienden te hebben in voor- en tegenspoed. Vrienden steunen elkaar en houden elkaar in evenwicht. Oude vrienden en alle vrienden zijn heel dierbaar…ze vragen ook om onderhoud en op gezette tijden aandacht.                                    VERBINDING….het gaat er niet om WAT JE BENT, MAAR WIE JE BENT.

VERDIEPING en VERBINDING.  Er kan altijd een tijd komen waarin je meer verbinding krijgt met…        “de zin van het leven”. Naast dit belangrijke aspect moeten we niet vergeten om  “het een beetje leuk te hebben in het leven”….ernst en humor liggen toch dicht bij elkaar…

Even terug naar de kloostertuin…er kan soms veel met je gebeuren …  een warm gevoel over een belevenis die je te voren nooit kon inschatten. Het eenvoudige leven van de monniken kan zo’n voorbeeld zijn om over na te denken.                                                                                                    Leven als “God in Frankrijk” is natuurlijk ook een zalige manier van leven: het “Bourgondische leven” leven… en daar is ook niks mis mee. Leven als de monniken brengt een soberheid en godsdienstigheid…en natuurlijk “geloven” met zich mee …en ergens is het ook mooi dat je kunt geloven wat je niet ziet.

VERBINDING en VERDIEPING…liggen naast elkaar…en ook dit is alleszins de moeite van beleving waard.

Berna Bouwens                                                                                                   

 

 

 

Neem contact op

Neem contact met ons op via e-mail

Andere contactopties