Logo Odd Fellows Apeldoorn
 

Odd Fellow Jeugdreis naar IJsland en de USA

Al vele tientallen jaren organiseren de Odd Fellows reizen voor jongeren naar IJsland en de USA. Dit doen we met de gedachte de maatschappij iets beter achter te laten dan dat we deze hebben aangetroffen. We geloven in de jeugd en zijn er van overtuigd dat iedere jongere in alle vrijheid en verantwoordelijkheid zelf vorm kan geven aan hun toekomst.

Door middel van deze reizen en een vijfjarige reünie willen we een klein deel van deze Odd Fellow gedachte overbrengen op jongeren.

 

In de huidige samenleving groeit de vraag naar mensen met een creatieve houding. Mensen die innovatieve en praktische oplossingen bedenken voor bestaande problemen. Mensen die kunnen omgaan met toekomstige uitdagingen.

Als Odd Fellows willen we het zelf denken en samenwerken aanspreken bij jongeren. We willen jongeren een kans geven om toekomstgericht en kritisch te kijken naar de samenleving van morgen. Wij gaan uit van vertrouwen en respect voor elkaar. We erkennen en waarderen verschillen. Onze basis is gelijkwaardigheid ondanks onderlinge verschillen.

 

Vaak is de gedachte dat jongeren alleen bezig zijn met vrienden, school en uitgaan. Maar de ervaring leert dat dit beeld geheel anders is. Jongeren zijn ondernemend en hebben drang naar zelfstandigheid. Ze zijn zeer begaan met de maatschappij en zeker niet minder bevlogen. Ze weten dit goed te verwoorden en hebben heldere en vernieuwende ideeën die goed aansluiten bij de beleving van de Odd Fellows. Ik vind het zo mooi om te zien dat de belevingswereld van de jongeren en de Odd Fellows elkaar zo dicht kunnen benaderen.

 

Dit doen we, vooralsnog, door een essaywedstrijd te organiseren. De beste essays worden genomineerd door een jury en de winnaar beloond met een reis naar IJsland en Amerika.

Deze wedstrijden worden niet alleen in Nederland georganiseerd door de Odd Fellows maar in geheel (noord) Europa. Studerende jongeren uit diverse Europese landen kunnen meedoen aan de wedstrijd.

De winnaars uit Nederland gaan in de zomer op reis met de winnaars van de andere Europese landen. Ze vliegen naar IJsland en reizen dan door naar USA.

De reis naar IJsland bestaat uit ongeveer 4 dagen, de totale reis is 10 dagen.

In IJsland wordt met name aandacht besteed aan milieu: energie winning uit aard warmte, natuurbescherming en natuur educatie.

In Amerika wordt, in New York, de VN bezocht, Broadway en verschillende ambassades. Daarna is het programma in Washington DC voor de staatsinrichting.

 

Na de reis, in het najaar, geven de jongeren een lezing over hun reis. Dat doen ze op hun manier. Vaak met veel foto’s en video materiaal, met humor en toch een zeer serieus ondertoon.

Bijna alle jongeren, in de afgelopen decennia, komen significant anders terug dan dat ze zijn heengegaan. Velen kiezen zelfs een andere studierichting dan die ze hadden voor de reis. Ook vanuit de reünie blijkt dat de meesten een baan hebben gevonden in zwaar maatschappelijk betrokken organisaties.

De reis, de gesprekken met Odd Fellows, de presentatie en de informatie rondom het milieu en VN heeft een zware invloed op hun verdere leven. En dat is prachtig om te zien dat we zoveel kunnen meegeven aan, helaas een te kleine, groep jongeren. Bijzonder dat zelfs onze aloude Odd Fellow idealen overgedragen kunnen worden op deze jongeren.

 

Zo geeft Kirsten (winnares in 2016) aan dat ze een bachelor in Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen volgt. “Als gevolg van deze reis zijn mijn toekomstplannen behoorlijk veranderd, beginnend met mijn studiekeuze. Ik geef nu als gastdocent les over mensenrechten, duurzaamheid en 'global citizenship' in en buiten Nederland. Deze reis heeft mij bewuster gemaakt van internationale politiek en het werk van de Verenigde Naties en mij gemotiveerd actief bezig te zijn met deze onderwerpen.”

 

Of Chantal (winnares 2017) die Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen studeert. “De reis is een herinnering die nog vers in mijn geheugen staat. Hoe we binnen 10 dagen reizen zulke hechte vriendschappen hebben kunnen opbouwen, verbaast mij nog steeds. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om de wijde wereld in te trekken en andere culturen te leren begrijpen. Zo kun je veel leren over beweegredenen van andere mensen of bijvoorbeeld hoe onenigheden ontstaan. Ook zie je hoe vriendschappen voor het leven gemaakt worden. Je leert andere mensen en culturen respecteren voor wie we zijn. We zijn allemaal anders, maar dat is onze kracht.”

 

Ik kan er, na al die tientallen jaren, nog steeds niet over uit hoe krachtig, evenwichtig en ruimdenkend deze jongeren in het leven staan en hoe levendig onze eeuwen oude idealen een kiem krijgen en deze jongeren. Dan langzaam uit groeien, door de reis maar ook zeker de verder contacten en gesprekken met Odd Fellows, tot mooie opgepoetste idealen die zij weer uitdragen onder andere jongeren.

Dat is toch een prachtig onderschrijving van ons Odd Fellow doel.

 

Remco Ulenbelt

Neem contact op

Neem contact met ons op via e-mail

Andere contactopties