Logo Odd Fellows Apeldoorn
 

Grijs

Er zijn mensen die hebben een grijs bestaan. Alle dagen hetzelfde. Ze beleven nooit eens wat. Op tijd naar het werk, op tijd weer naar huis, op tijd eten en op tijd naar bed.

Ze verwachten niet meer en niet minder, ze zijn tevreden.

Ook bemoeien ze zich nergens mee. Politiek, daar snappen ze niets van, ze doen het af met opmerkingen als: ‘of je nou door de hond of door de kat gebeten wordt’.

 Er zijn ook mensen die beleven altijd wat. Die leven allerminst een grijs bestaan.

Ze gaan graag laat naar bed, met het gevolg dat ze zich verslapen, te laat op het werk komen, ruzie krijgen met hun baas en thuis gekomen dit afreageren op hun huisgenoten. Wat de politiek aangaat hebben ze een duidelijke mening. Ze laten zich niet bijten. Ze bijten zelf. Ze lopen mee in demonstraties en kalken leuzen op spandoeken.

Nu zul je je misschien afvragen waar jij toe behoort. Of misschien denken, ik zwabber ergens tussen in. Het kan ook zijn dat je denkt vroeger was ik veel minder grijs dan nu. Ik ben ouder geworden en grijzer en niet alleen mijn haar.

Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Jaren een grijs bestaan geleefd en dan ineens op een dag wordt je ergens door geraakt. Iets waar je je dan voor inzet. Je leven krijgt ineens meer kleur.

De vrouw die zich nu in zet voor vluchtelingen omdat ze weet dat er mensen zijn die in vluchtelingen alleen maar het kwade zien. Het kwade dat hun grijs bestaan bedreigt. Ze nemen niet de moeite het onbekende, waar ze zich tegen af zetten, te leren kennen.

De man die zich uit de naad loopt om geld in te zamelen voor de restauratie van het kerkorgel. Hij weet dat er mensen zijn die alleen maar een grijze toon horen. Die er geen weet van hebben dat orgelmuziek je uit het grijze bestaan kan trekken.

De man of vrouw die lid wil worden van de Odd Fellows omdat er de behoefte is een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Lid worden van een vereniging die doelstellingen nastreeft als vriendschap, respect en vertrouwen, in een sfeer waarin je je thuis voelt.

Wij hebben die keus gemaakt. Ik ben er van overtuigd dat het een goede keus is. Niet dat het in de praktijk altijd mee valt, we zijn per slot van rekening ook gewone mensen.

Een ding is zeker, grijs is het niet.

Niet voor niets kent de graad van de Vriendschap een momento en dat is de regenboog. Voor ons Odd Fellows staan de kleuren van de regenboog voor de verscheidenheid van mensen, die ondanks die verscheidenheid samen de mensheid vormen.

 

Henk Smit.

 

Neem contact op

Neem contact met ons op via e-mail

Andere contactopties