Logo Odd Fellows Apeldoorn
 

Vreugde en Geluk

Vreugde en Geluk

De maand december wordt weleens aangeduid als “geluksmaand”. We maken het gezellig en geven veel extra geld uit. Het is een top maand voor de middenstand. Het is ook een maand vol met ontmoetingen. Familie, vrienden, kennissen, we hebben aandacht voor elkaar. En ook de minder gelukkigen vergeten we niet. We willen graag gelukkig zijn.  

Maar wat is dat?

Er is in de loop der tijd veel over geluk gefilosofeerd en er zijn tientallen boeken over geschreven. Een daarvan heeft als titel mee gekregen De geluksprofessor. Het draait in het verhaal om Cuno Groen, 42 jaar oud en professor aan de prestigieuze Nyenrode Business Universiteit. De schrijver zet hem neer als een hoofdpersoon aan wie je meteen een grondige hekel hebt. Hij ziet er goed uit, verdient bakken met geld, woont in een mooi huis en is populair. Zoals valt te verwachten van zo’n personage leidt Cuno een weinig diepgaand bestaan. Het vergaren van een hoge maatschappelijke status en het leiden van een luxeleven staan hoog bij hem in het vaandel en hij vult zijn vrije tijd vooral door met zo veel mogelijk vrouwen het bed in te duiken.

Zijn persoonlijke breekpunt bereikt hij als een verwachte promotie aan zijn neus voorbijgaat.

Om zijn zinnen te verzetten besluit Cuno in te gaan op een uitnodiging om in Cambridge een lezing te geven. Die lezing loopt niet helemaal zoals hij had het had gewild, maar het bevalt Cuno zo goed in de Britse universiteitsstad dat hij er langere tijd doorbrengt en er aan een langdurig sabbatical begint.

Dit is het beginpunt van een zoektocht naar diepere zingeving en geluk.

Wat volgt is een hele trits gebeurtenissen die in elkaar overgaan. Cuno ontmoet vrienden in een pub, doet ’s nachts aan night climbing - een lokale traditie om in het holst van de nacht hoge gebouwen te beklimmen - wordt verliefd, schrijft een boek over geluk en woont zijn eigen uitvaart bij terwijl hij niet dood is.

Het verband tussen al deze gebeurtenissen is dat het Cuno helpt te ontdekken wat een mens nu echt gelukkig maakt. De centrale boodschap van dit alles: persoonlijk levensgeluk is belangrijker dan maatschappelijk succes.

Dit wat betreft Cuno.

Maar wat maakt u gelukkig?

Wat is uw bron van geluk en van vreugde? Of liggen geluk en vreugde bij u niet in elkaars

verlengde? Zijn het zelfstandige grootheden?

Dit zijn natuurlijk persoonlijke vragen. U alleen weet diep van binnen wat u werkelijk gelukkig maakt. Daar ga ik niet over maar ik kan wel mijn eigen filosofietje over vreugde en geluk met u te delen. Over de weg die ik probeer te gaan om gelukkig te zijn.

Om gelukkig te worden moeten we terug naar de bron van vreugde.

Maar waar vinden we die?

In onze jonkheid, onze jeugd.

Waarom zover terug in de geschiedenis?

Omdat we tijdens het opgroeien het onbevangene kwijt zijn geraakt. Dat is jammer, niet alleen voor je zelf maar ook voor de ander en de wereld.

Koester het kind dus in jezelf als bron van vreugde. Geleide fantasie kan je daarbij helpen.

Geleide fantasie?

Ja.

Daarvoor moeten we contact maken met het kind in ons. Dat kind maakt zich geen zorgen over morgen en geeft zich vol vertrouwen over. Het denkt niet in termen van geld of bezit, kan spontaan genieten en blijft zich verwonderen.

Toen we opgroeiden zijn we dat kind uit het oog verloren en daarmee zijn we een groot deel van onze levensvreugde kwijtgeraakt. We leven in een wereld waarin oppervlakkigheid tot norm lijkt te zijn verheven.

Er is behoefte aan herontdekking van de grote vreugde die misschien wel schuilt in het kleine, in het onverwachte in alles wat ons zo maar geschonken wordt.

Hoe komen we zover dat we dat herontdekken?

Geleide fantasie!

Dat kun je met iemand samendoen of alleen. Geleide fantasie doe je met je ogen dicht. En… je moet de tijd nemen om beelden die wellicht opkomen tot je door te laten dringen.

Doe nu de ogen dicht en luister.

………

 

Je wandelt door een bos in een bergachtig landschap. De zon schijnt, de vogeltjes fluiten, het is lente.

Je loopt langs een bergbeekje en geniet van het kabbelen. De dagelijkse zorgen vallen langzaam van je af. Gaandeweg voel je je lichter en blijer worden.

Het is alsof het kabbelende water al je beslommeringen mee neemt.

Je wandelt verder omhoog en je komt bij de bron van het beekje: een open plek met groen gras.

Je beseft; dit is de bron van vreugde. Je gaat er zitten.

Er komen beelden langs van vreugdevolle momenten – misschien uit je kindertijd of van kort geleden. Je realiseert je welke gedachten je op dit moment vreugde geven.

Dan hoor je het geluid van een fluit, een melodie die je blij maakt. Het geluid komt dichterbij. De fluitspeler verschijnt en je weet: deze figuur is de vleesgeworden Vreugde.

Kijk goed hoe hij er uit ziet. Ben je bewust van wat de aanwezigheid van die persoon met je doet.

Dan stopt het fluitspel. De Vreugde komt bij je zitten en zegt: ‘Ik ben blij dat je mij gevonden hebt, hier…bij de bron van vreugde. Ik heb een belangrijke boodschap voor je.

Neem de tijd om te luisteren naar de boodschap die je krijgt… Misschien ontstaat er een gesprek tussen jou en de Vreugde.

Heb je vragen?

Luister naar de antwoorden.

Als het voldoende is neem je afscheid. Je neemt je vreugde mee in je hart terwijl je terug wandelt en je weet dat je altijd kunt terug keren naar deze bron.

Vrienden, doe je ogen – als je die nog niet open hebt - weer open en noteer in je hoofd de belangrijkste dingen uit je fantasie. Of bespreek de beelden en de boodschap die de fantasie heeft begeleid.

Of: welke bezigheden van jou hebben bijgedragen aan de levensvreugde van anderen.

Ik sluit af met een aforisme.

‘Wie streeft naar geluk

zal altijd ongelukkig blijven.

Wie innerlijk tracht te groeien

zal nooit lang ongelukkig zijn.’

Kees Kommer.

Neem contact op

Neem contact met ons op via e-mail

Andere contactopties