Logo Odd Fellows Apeldoorn
 

Alles wat aandacht krijgt groeit

Ook ik wil graag even wat van me laten horen in deze tijd van ‘sociale afstand’. Deze contactbrieven zijn een mooie manier om de verbinding met elkaar toch op te zoeken die we allemaal zo nodig hebben in deze tijd.

Want dat het een bijzondere tijd is, voelen we allemaal. Ook bij ons.

Alleen al dat de kinderen niet naar school hoeven maar toch geen vakantie hebben. Lastig voor de kinderen maar ook voor ons als ouders is het even wennen.

Mijn vrouw en ik werken allebei in de zorg/welzijn, dus ons werk gaat in principe ‘gewoon’ door. Maar daarnaast  zijn we nu ook basisschool docent geworden. Een erg drukke periode voor ons...

Ik ben als ambulant begeleider werkzaam  en begeleid zo’n 14 cliënten met een lichte verstandelijke beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving vanuit hun thuissituatie. De instelling is van mening dat de zorg die zij bieden face-to-face moet plaatsvinden. Omdat dit de manier is waarop wij onze dienstverlening vormgeven, dat is niet voor niets. Hierin is deze Instelling overigens wel de enige organisatie in de regio die ambulante begeleiding niet aanpast, tenzij...

(Wel houden we zoveel mogelijk 1,5 meter afstand en wassen vaak onze handen).

Alleen als iemand klachten heeft én koorts wordt dit anders.

Ik sta achter deze aanpak. Maar....

Nu kreeg ik afgelopen vrijdag te horen dat een client van mij is opgenomen in het ziekenhuis en positief is getest op Corona. Ik was daar 8 dagen eerder nog geweest, dus dat zet je wel even aan het denken.. ik voel me overigens nog steeds prima. (zit nu op dag 10)

Mijn vrouw werkt als ergotherapeut nu voornamelijk vanuit huis. Alles is natuurlijk anders en we moeten dagelijks zoeken naar manieren om met deze situatie om te gaan en het begrijpelijk te maken voor de kinderen..

Maar ik probeer ook te genieten van deze uitzonderlijke situatie.

Want waar laten we ons door leiden? En hebben we hierin een keuze?

Ik ben iemand die al geruime tijd eigenlijk het nieuws niet meer volgde. Dit heb ik jaren geleden besloten om de negatieve beïnvloeding zoveel mogelijk te beperken. Het nieuws/de media heeft naar mijn mening namelijk de uitwerking dat het je humeur negatief beïnvloedt en je een verkeerd wereldbeeld geeft. Het geeft ook een machteloos gevoel en maakt vooral angstig als je het allemaal te veel tot je neemt.

Maar nu, in deze corona-crisis wordt ik toch weer ‘nieuwsgierig’ en heb ik de neiging moeten onderdrukken om weer als een junkie te verlangen naar het volgende feitje en de nieuwe ontwikkelingen in het land en de wereld. Meestal lukt dat, maar niet altijd...

Ik geloof echt in: “dat wat je aandacht geeft, groeit”. Dus de nadruk leggen op de angst en de negatieve kanten van deze situatie maakt dat je er meer van ziet en je angst groeit.

Daarom gaat mijn aandacht vooral naar de mooie dingen die ik om me heen en in het land en de wereld zie gebeuren.. de wereld zit vol met Odd Fellows die zich (nog) niet hebben aangesloten bij onze orde... Overal zie ik mensen elkaar een hand reiken en stappen extra zetten voor een ander. De wereldwijde steun en waardering die er (nu wel) is voor zorgpersoneel bijvoorbeeld. Of de talloze initiatieven die opgezet worden voor eenzame mensen of mensen die hun huis niet uit kunnen of durven. De vele dienstbare alternatieven van ‘werkloos’ horecapersoneel en andere beroepsgroepen.

Ik heb onlangs het laatste boek van Rutger Bregman ge- lezen ”De meeste mensen deugen”. Een echte aanrader overigens. Dit beschrijft hoe de mens echt reageert in tijden van paniek en crisis, heel anders dan velen altijd dachten. Dat zien we nu overal om ons heen.

Ik denk echt dat deze toestand een wake-up-call  voor de samenleving  zal zijn die we eigenlijk wel nodig hadden.

Ik hoop dat meerderen dit ook zo kunnen beschouwen.

 

Blijf gezond!

Dennis Godschalk

 

Reageren op dit artikel? Mail dan naar rieninniger@oddfellowsapeldoorn.nl

Neem contact op

Neem contact met ons op via e-mail

Andere contactopties