Nieuwsbrief nummer 24
Bekijk deze e-mail in uw browser
Odd Fellows Apeldoorn
Nieuwsbrief nummer 24
Van de redactie
 

Groter kunnen denken dan jezelf. Je eigen beperkingen erkennen en op zoek gaan naar nieuwe perspectieven. Deze woorden komen bij me op bij het schrijven van deze bijdrage. In het hoofdartikel van deze maand staat Adri Bouterse stil bij de vraag hoe groot we de wereld om ons heen zouden moeten organiseren in deze coronatijd. Lees het zelf maar, het stemt tot nadenken. 

Voor mij is het ontdekken van nieuwe perspectieven een bron van inspiratie, juist als de wereld om ons heen ingewikkeld aan het worden is. En dat kunnen we toch wel zeggen. Natuurlijk Corona maar persoonlijk vind ik de ontwikkelingen in Amerika ook een illustratie van een mondiale crisis. Het raakt wat mij betreft aan de vraag of we nog weten wat waar is of niet. En dat speelt niet alleen in Amerika. Dat speelt wereldwijd. En als dat fundament, het erkennen van het feit dat een samenleving niet kan functioneren zonder een vrije vorm van waarheidsvinding, als dat fundament wordt aangetast dan verdwijnen de barrières die ons moeten beschermen tegen willekeur. 

Een paar weken geleden kreeg ik een cadeau ter gelegenheid van mijn verjaardag. Het was een boek. Ik ben dol op boeken en altijd weer benieuwd wat het zal zijn. Normaal gesproken ben ik terughoudend om stil te staan bij een specifiek boek in een rubriek als deze maar nu maak ik een uitzondering. Omdat dit boek me zo mateloos inspireert. Als je nieuwe perspectieven wilt ontdekken op deze tijd dan is dit een aanrader. Titel: Moraal. Schrijver: Jonathan Sacks.

De schrijver staat stil bij de kernvraag hoe het komt dat de moraal in ons leven en in de wereld om ons heen op de tocht staat. Welke bewuste en vooral ook onbewuste invloeden zijn er gaande die het fundament van de waarheid aantasten. 

We kunnen elkaar op velerlei manieren bemoedigen en aansporen om ons te leren te verhouden tot deze ingewikkelde tijd. Voor mij is lezen zo’n manier maar er zijn veel meer “wegen die naar inzicht lijden”. Soms hoor ik mensen verslag doen van een film die ze gezien hebben en ze diep heeft geraakt. Of een programma op TV wat precies dat thema behandelde waar de eigen persoonlijke vragen aan raken. Gesprekken, ontmoetingen, mijmeringen, noem maar op. We hebben elkaar veel te bieden. Dan is het extra jammer dat we elkaar niet fysiek kunnen ontmoeten. We missen elkaar gewoon. Zo is het en niet anders. 

Mocht je iets willen delen over jouw ervaringen, over wat jouw geïnspireerd heeft, wat jou tot nieuwe inzichten heeft gebracht, voel je vrij om het met ons te delen. Op deze manier kunnen we elkaar nog steeds tot een hand en een voet zijn. 

 

Namens de redactie

Rob Boeijenga

Hoofdartikel

Adrie Bouterse is lid van de Apeldoornse Zeven Sterren Loge van de Independent Order of Odd Fellows.

In dit hoofdartikel geeft hij zijn visie op onze wereld tijdens en na Corona......lees het artikel

Agenda

De geplande lezing over iconen op 5 november a.s. is i.v.m. corona tot een nader te bepalen tijdstip uitgesteld.

Ter overdenking

Er moeten mensen zijn 

die zonnen aansteken, 

voordat de wereld verregent.

 

Mensen die zomervliegers oplaten 

als het ijzig wintert, 

en die confetti strooien 

tussen de sneeuwvlokken.

 

Die mensen moeten er zijn.

 

Er moeten mensen zijn 

die aan de uitgang van het kerkhof

ijsjes verkopen, 

en op de puinhopen

mondharmonica spelen.

 

Er moeten mensen zijn, 

die op hun stoelen gaan staan, 

om sterren op te hangen 

in de mist.

Die lente maken 

van gevallen bladeren, 

en van gevallen schaduw, 

licht.

 

Er moeten mensen zijn, 

die ons verwarmen 

en die in een wolkeloze hemel 

toch in de wolken zijn 

zo hoog 

ze springen touwtje 

langs de regenboog 

als iemand heeft gezegd: 

kom maar in mijn armen

 

Bij dat soort mensen wil ik horen

Toon Hermans

Reacties

In deze rubriek kun je reageren op artikelen die in de Nieuwsbrief verschijnen. Ook kun je een bijdrage leveren aan de inhoud van de Nieuwsbrief. De redactie behoudt zich het recht voor de inhoud in te korten of te bewerken. Ook behoudt de redactie zich het recht voor om bijdragen te weigeren.

Je kunt reageren naar rieninniger@oddfellowsapeldoorn.nl 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je ons toestemming hebt verleend deze naar je te verzenden of dat je hier in het verleden op hebt geabonneerd of contact hebt gehad met de Odd Fellows Apeldoorn.


Copyright 2024 • Odd Fellows Apeldoorn • Uitschrijven nieuwsbrief

facebook